Halter Sporu Hakkında Bilgi !!!

 

HALTER SPORU

Halter yarışmaları Koparma ve Silkme olmak üzere iki hareketten oluşmaktadır. Koparmada yarışmacı barı iki eliyle kavramak ve makaslama ya da çömelme hareketiyle bir hamlede kaldırıp, hareketi tamamladığında kolla rı gergin bir durumda halteri başının üzerinde bırak işareti gelinceye değin tutmak zorundadır. Silkme de ise yarışmacının barı kesintisiz bir hareketle (makaslama ya da çömelmeyle) yerden omuzları düzeyine kaldırması daha sonra doğrularak barı başının üstünde kolları dik ve gergin durumda tutması ve bırak işaretini beklemesi gerekir. Yarışmacıların her bir hareket için (koparma ve silkme) üç deneme hakları vardır. Kurallara göre sporcunun anonstan sonra yarışma platformuna çıkıp bir dakika içinde tüm hazırlığını tamamlayarak denemesini gerçekleştirmesi gerekmektedir ancak iki kez arka arkaya platforma çağrılan bir sporcu için bu süre iki dakikadır. Bir denemenin geçerliliği üç hakemin karar çoğunluğuna göre belirlenir. En az iki hakemin aynı kararı (geçerli/geçersiz) vermesi durumunda elektronik sistem ışık ve ses ile hareketin tamamlandığı işaretini verir. Halter sporunda derecelendirme bazı yarışmalarda koparma, silkme ve toplam için ayrı ayrı yapılırken bazı yarışmalarda toplam dereceye göre bazı yarışmalarda ise koparma ve silkme için ayrı ayrı yapılır.

HALTER SPORUNA UYGUN ADAYLARIN SEÇİMİ

Sporda yetenek seçimi rastlantılara bırakılarak değil bilimsel yöntemlerle yapılabilir. Böylece branşa uygun seçimlerle istenen hedeflere daha sağlıklı ulaşılır.

ADAY SPORCU SEÇİMİNDE UYGULANABİLECEK TESTLER

ADAY TANIMA BİLGİLERİ Nüfus bilgileri, aile bilgileri, tahsil durumu, spor altyapısı hakkında bilgiler yer alır FİZİKSEL DURUM Sağlık durumu Boy Vücut Ağırlığı Kol ve bacakların uzunluğu El parmaklarının uzunluğu MOTORİK ÖZELLİK TESTLERİ ESNEKLİK İÇİN Otur eriş testi Omurga için esneklik testi Uzan eriş testi Ayak germe testi ( 1/2 çöküş ,ayak tabanlarını yerden kaldırmadan) Omuz esnekliği ile ilgili testler. .

ÇABUK KUVVET İLE İLGİLİ TESTLER

Dikey sıçrama Durarak uzun atlama 30 m. sürat koşusu

KUVVET iLE İLGİLİ TESTLER

Pençe kuvveti (el dinamometresi ile) Bacak Kuvveti (dinamometre veya squat hareketi ile) şınav hareketi Dips hareketi Barfikste kol çekme

BECERİ İLE İLGİLİ TESTLER

Sporcu adayına klasik kaldırış teknikleri görsel olarak izletilir ve yapması istenir.

SEÇİM İLE İLGİLİ PRENSİPLER

Adaylar vücut ağırlıklarına göre üç kategoride değerlendirilirler. Hareketler için üçer deneme hakkı verilir en iyisi alınır. Hareketler jimnastik sopası veya 3-5kg lık demir çubukla veya 5 kg lık standart barla yaptırılır. Testler yapılmadan önce adaylara iyi bir ısınma yaptırılır.

VERİMLİ ANTRENMAN İÇİN BAZI ÖNERİLER

1- Antrenmana uygun tepkiyi verecek Halter sporuna uygun adayların seçimi 2- Bir antrenmanda kuvvet, hız, dayanıklılık ve teknik unsurları hesaba katarak doğru oranları sağlayabilmek büyük bir ustalıktır. Tek taraflı bir antrenman unsurunun üzerinde durmak, aşırı yüklenme istenmeyen değişikliklere yol açabilir. Bir sporcunun aşırı yüklenmesi sadece ağırlıklar olarak mantıksız yüklenen programlar şeklinde düşünülmemelidir. Farklı psiko - fizyolojik durumlarda yapılan aynı dozdaki yüklenmeler bazen normal bazen de fazla olabilir. Devamlı ve sistematik tıbbi kontrollerle aşırı yüklenmelerin hasarları önlenebilir. Aşırı yüklenme durumunun sonuçlarını optimal seviyede ayarlayabilmek için zorunlu periyodik dinlenmeler verilebilir. Bu tür dinlenmeler antrenmanlardan geri kalma olarak düşünülmemelidir. Farklı egzersizlere sporcu ilk anda tepki gösterebilir. Antrenmanın amacına göre düzenlemeler yapılmalıdır. Antrenman sonrası dinlenmelere önem verilmelidir. Teorik bilgi fiziksel, teknik, psikolojik hazırlığın geliştirilmesi ve sporcunun genel kültürünün artırılması için gereklidir. Yeni başlayanlarla çalışmanın başında 10-15 dk söyleşi şeklinde oturumlar yapılması ve branşla ilgili görsel dökümanlar izletilmesi oldukça faydalı bir yöntemdir. Unutulmamalıdır ki en başarılı sporcular antrenör özelliği olan sporculardır. Bu nedenle neyi neden yapması gerektiğini sporcularınıza açıklayın.